Resultats per: Terra cuita

Grups figuratius

Grups figuratius de Ramon Padró.

Grups figuratius de Ramon Padró.

Al saló d’actes s’han conservat durant molts anys tres dels quatre grups figuratius que ornamentaven dos laterals del jardí de l’entitat, on seran retornats pròximament. Amb motiu de les importants obres que es van dur a terme l’any 1969, foren traslladats –després d’una acurada restauració– al nou saló d’actes, juntament amb els elements decoratius que els servien de base, els quals ornamenten actualment la part inferior de l’escenari. L’espai on estaven instal·lats és un bon exemple de jardí romàntic barceloní situat a la planta noble de l’edifici, i podem localitzar el lloc que ocupaven, ja que es troben reproduïts als bancs.

Aquests grups al·legòrics, representatius de les estacions de l’any, estan elaborats amb terra cuita i en falta un, el que representa la primavera. Cadascun està constituït per tres infants en diferents disposicions i activitats, segons l’estació que simbolitzen. Tenen com a precedent els relleus que decoren els porxos d’en Xifré, en els quals l’encant infantil, la gràcia dels nens barrocs, ens remet a l’escola francesa setcentista.

L’escultura de terra cuita va adquirir una gran importància durant la primera meitat del segle xix i part de la segona, no solament aplicada a l’arquitectura pròpiament dita, sinó també als jardins.

És un material que sempre conserva la qualitat, encara que s’exposi a l’aire lliure, i que a més s’adapta a tots els materials constructius. Així doncs, en la decoració de parcs i jardins era comú emprar aquest tipus d’escultura i les figures d’infants eren molt del gust de l’època.

Per motius d’afinitat d’estil, de bellesa i d’habilitat similar, Feliu Elias i posteriorment altres autors atribueixen aquests grups a Ramon Padró i Pijoan (Cervera, 1809 – Sant Feliu de Llobregat, 1876), deixeble i col·laborador de Damià Campeny, als esmentats porxos d’en Xifré. Fou un artista que produí sobretot escultura de caràcter al·legòric aplicada a l’arquitectura i a la imatgeria religioses.

Marín Silvestre, Maria Isabel, 1955-