Retrat de Josep Maria de Sagarra

Retrat de Josep Maria de Sagarra de Martí Llauradó.

Retrat de Josep Maria de Sagarra de Martí Llauradó.

Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau (Barcelona, 1894-1961), figura molt vinculada a l’Ateneu –el seu pare Ferran de Sagarra i de Siscar en va ser president (1930-1932)–, és un dels escriptors més complets de tota la literatura catalana, que, a més, aconseguí una popularitat inigualable, com a poeta i com a dramaturg, novel·lista o periodista. Amb l’extraordinària riquesa del seu vocabulari aconseguí fer del català una llengua literària esplendorosa i viva, gens artificiosa, que abans d’ell sens dubte era més limitada.

Aquest bust li va fer Martí Llauradó i Mariscot (Barcelona, 1903-1957), escultor destacat del Noucentisme tardà, deixeble eclèctic de Joan Rebull i membre del Grup d’Artistes Independents [1]. Retratista entre altres del president Macià, de Joan Alavedra o de Josep Pous i Pagès a questa peça és sens dubte una de les imatges més sovint reproduïdes del gran escriptor, i a la semblança evident que té hi ajunta un especial toc expressiu que li ve donat per la característica sinuositat del llavi superior i per la lleu inclinació de la testa cap a l’esquerra [2], que fan que aquest retrat sigui especialment viu i que s’aparti del convencionalisme típic de tants altres busts. L’obra no està datada, però per l’edat del retratat i per l’estil que hi mostra l’escultor ha de ser ja de la postguerra.

Aquest retrat havia estat dipositat per Joan de Sagarra, fill de l’escriptor, al Teatre Romea, però, en ser retirat d’un àmbit públic, el recuperà per donar-lo a l’Ateneu el març del 2007.[3]

Notes

[1] Escultures: Martí Llauradó (textos de Josep Porter i Moix). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 1993. Aquesta obra hi apareix catalogada amb el número 57 i reproduïda a la pàgina 40.
[2] Ja féu notar aquesta circumstància Lluís Permanyer a “El busto de Sagarra, antes del Ateneu”. La Vanguardia (17 de març de 2007), Vivir, p. 7, tot i que hi atribuïa el bust a Enric Casanovas.
[3] Joan de Sagarra. “Del Ikea al Ateneu”. La Vanguardia (28 de gener de 2007), Vivir, p. 7.

Fontbona, Francesc, 1948-