Fredolica (dona amb antifaç a la mà)

Fredolica (dona amb antifaç a la mà) de Romà Ribera.

Fredolica (dona amb antifaç a la mà) de Romà Ribera.

Romà Ribera i Cirera (Barcelona, 1849-1935) es va formar dins uns postulats militantment realistes, els del seu mestre Pere Borrell de Caso, amb qui va tenir un interessant intercanvi epistolar des de Roma (conservat a la Biblioteca de Catalunya), on havia anat a ampliar estudis des del 1872 i on entrà en el cercle del marxant d’art internacional Adolphe Goupil, el mateix que havia promocionat Marià Fortuny. També passà per Londres, però s’acabà instal·lant a París, el 1877. En la seva primera època internacional, com que tenia l’obra col·locada pel seu marxant, no hagué de concórrer a gaires exposicions per vendre-la. Vers el 1888 retornà a Catalunya, on sempre conservaria el respecte del públic i on esdevingué una mena de símbol de la gran pintura vuitcentista mentre apareixia i triomfava la del Modernisme.

Tingué relació amb l’Ateneu, on participà en la Manifestació Artística del 1893, i fou un membre actiu de l’Acadèmia de Belles Arts barcelonina des del 1902. Formà part de la conservadora Sociedad Artística y Literaria de Cataluña, i en aquella època de maduresa la seva presència a tota mena d’exposicions s’intensificà notablement.

Naturalista declarat i admirador de Dickens, Tolstoi, Maupassant, Zola i Ibsen, i també de Verlaine i Baudelaire, començà pintant temes ben prosaics, però més endavant hagué de fer certes concessions a la comercialitat combinant les escenes realistes que ell volia fer amb aspectes brillants de la vida burgesa que li demanaven, i també pintant obres ambientades al segle xvii, encara que sempre amb una gran dignitat. Cap als primers anys vuitanta començà una temàtica després molt habitual en ell, la de les sortides de ball, que li permetien copsar figures femenines elegants, com la que pertany a aquesta col·lecció, que representa una damisel·la en un ball de Carnaval, i que correspon a l’època en què l’artista ja tornava a viure al país.

Fontbona, Francesc, 1948-