Retrat de Joan Agell

Retrat de Joan Agell de Joan Vicens.

Retrat de Joan Agell de Joan Vicens.

El científic Joan Agell i Torrents (Sanaüja, 1809 – Barcelona?, 1868) fou, entre altres coses, rector de la Universitat de Barcelona (1863), membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el primer president de l’Ateneu, quan aquest encara es deia Ateneu Català (1860 i 1866).

El seu retratista és Joan Vicens i Cots (Barcelona, 1830–1886), pintor de gran professionalitat que abordà gèneres tan diversos com la pintura d’història, l’al·legòrica, els murals decoratius o el retrat. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya hi és representat precisament per nou retrats. Participà en la decoració dels principals edificis barcelonins de l’època, com el Teatre del Liceu –on va fer dos plafons de tema teatral al sostre del pati de butaques (1862, desapareguts en l’incendi del 1994)– o la Universitat de Barcelona (1881-1883), al Paranimf de la qual pintà dues grans al·legories de les ciències. Exercí de professor al marge de l'Escola de la Llotja, i entre els seus deixebles destaca sobretot Ramon Casas.

El retrat de Joan Agell, que representa aquest científic polivalent al seu laboratori, però revestit amb toga i medalla de la Universitat[1], forma part de la primera tongada de retrats de socis il·lustres encarregada per l’Ateneu (l’agost del 1877) i s’inaugurà el juny del 1878. És una sòlida mostra del realisme de Vicens, un realisme sobri, allunyat de la pompositat patent en altres retratistes, tot i que, com que es tracta d’un personatge ja difunt, l’hagué de pintar basant-se en un altre retrat. El mateix Vicens repeteix el retrat dos anys més tard (hi canvia la posició de les mans del personatge i elimina les referències al laboratori) per a la galeria de rectors de la Universitat de Barcelona.[2]

Notes

[1] Aquest retrat és esmentat per M. Ossorio y Bernard, a Galería biográfica de artistas españoles del siglo XIX. Madrid c. 1883, p. 695.

[2] Alcolea, Santiago; Garriga i Riera, Joaquim; Coll i Mirabent, Isabel. Pintures de la Universitat de Barcelona, catàleg. Barcelona: Universitat de Barcelona, 1980, p. 45-50.

Fontbona, Francesc, 1948-