Bust de Bartomeu Robert

Bust de Bartomeu Robert de Joan Piqué.

Bust de Bartomeu Robert de Joan Piqué.

El 10 d’abril de l’any 1902 moria a Barcelona Bartomeu Robert i Yarzábal, metge i polític, que fou alcalde de Barcelona, president de la Lliga Regionalista i diputat a les Corts. Poc temps després del traspàs, l’escultor Joan Piqué i Carbó (Barcelona, 1880 – Santa Coloma de Farners, 1929) va proposar que l’Ateneu Barcelonès li comprés un bust del Doctor Robert, que havia estat president de l’entitat del 1881 al 1882 i del 1900 al 1901. Atès que l’11 d’abril del mateix any la Junta de l’Ateneu ja havia acordat col·locar el retrat del difunt a la galeria d’expresidents i l’havia encarregat al pintor Arcadi Mas i Fontdevila, s’acordà no accedir a la petició de l’escultor i aquest, dos mesos més tard, va decidir fer-ne la donació.

Joan Piqué, escultor format a l’Escola de la Llotja de Barcelona i deixeble de Venanci Vallmitjana, s’especialitzà en retrats i fou l’autor del monument al filantrop Pedro Viteri (Mondragón). També esculpí diversos capitells i relleus per a la catedral de Vitòria i per al Palau Episcopal de Burgos.

El bust de Bartomeu Robert, fet en guix i patinat simulant bronze, és el resultat d’un estudi de les faccions molt realista, lluny de qualsevol tipus d’idealització. El rostre aconsegueix, amb el domini del modelatge, la força de l’expressió del retratat, que porta bigoti i barba i llueix corbata de llaç sota el coll de la camisa. Complementa la indumentària una jaqueta o abric d’amples solapes creuades.

El material amb què està feta l’obra planteja una qüestió que cal apuntar: la possibilitat que hi hagi una altra versió del mateix bust feta amb material definitiu, ja que el guix és un material tou i d’una gran fragilitat que s’acostuma a utilitzar per crear models o buidatges d’obres modelades amb fang i que, posteriorment, són plasmades amb materials més nobles i, sobretot, més resistents, com el marbre o el bronze.

Subirachs, Judit, 1959-