Vista panoràmica de Barcelona y de las escuadras reunidas, tomada con motivo de la Exposición Universal de 1888

Vista panorámica de Barcelona y de las escuadras reunidas, tomada con motivo de la Exposición Universal de 1888

Vista panorámica de Barcelona y de las escuadras reunidas, tomada con motivo de
la Exposición Universal de 1888

La vista de la façana marítima de Barcelona feta amb motiu de l’Exposició Universal de 1888 que podem veure a l’Ateneu Barcelonès és obra d’Antonio de Caula Concejo –nascut a La Corunya l’any 1847, pintor i conservador del Museo Naval, que es va dedicar a la pintura de vistes de ports amb l’esquadra espanyola– i del litògraf M. Ramírez, amb estampació a càrrec de José M. Mateu.

A la part inferior del document hi ha una relació dels edificis de l’Exposició i el nom dels vaixells dels diferents països participants, amb les corresponents banderes. La projecció internacional i cosmopolita de la ciutat de Barcelona va tenir lloc principalment a través del seu port, on es van reunir les esquadres dels estats que participaren a l’Exposició. Al costat dret d’aquesta façana marítima, símbol de la força de la ciutat, veiem l’espai destinat a l’Exposició Universal, la Ciutadella, zona que havia estat espai militar i que es convertia en imatge de la indústria, les arts i l’oci. El gran Palau de la Indústria que veiem representat a la part dreta de la imatge, semicircular i avui desaparegut, era la part central de l’exposició.

L’Exposició Universal de Barcelona va ser la primera d’Espanya. L’esforç de la ciutat va ser enorme: es van aixecar edificis, obrir vies, engrandir passeigs, improvisar jardins i parcs, enderrocar edificis, urbanitzar barris sencers. Alguns dels edificis i monuments construïts per a l’ocasió encara avui es mantenen, com per exemple l’Arc de Triomf. Revisem la història d’aquest espai destinat a l’Exposició Universal: la Ciutadella va ser construïda el 1715 quan Felip V, després de la Guerra de Successió, va voler imposar la victòria i exercir un control polític i militar sobre la ciutat i així creà una fortalesa amb la supressió d’edificis existents i de cases veïnals. Es tardà tres anys per edificar-la. Barcelona mantingué durant 150 anys la silueta de la Ciutadella en el seu teixit urbà. El 1869 els terrenys van ser cedits a l’Ajuntament i, atenent la necessitat de crear espais verds a la ciutat, es va construir el Parc. La idea de celebrar l’Exposició Universal a Barcelona va néixer el 1885, en una època de desenvolupament industrial i comercial, d’impacte urbanístic i social i de noves aportacions en els camps tècnic, científic i artístic. Hi concorregueren 19 països, 12.000 expositors i 2.240.000 visitants, que durant vuit mesos van generar una gran activitat.

Isern, Concepció