Mort de Nelson

Mort de Nelson de Daniel Maclise

Mort de Nelson de Daniel Maclise.

La Mort de Nelson (1863-1865), ocorreguda durant el combat naval de Trafalgar, fou el tema escollit per Daniel Maclise (1806-1870), juntament amb l’Encontre del duc de Wellington i el mariscal Blücher, per decorar la Royal Gallery del Palau de Westminster. En aquest sentit cal remarcar que Trafalgar (1805) i Waterloo (1815) van ser les dues victòries més importants de l’època i les que, en conseqüència, provocaren el canvi hegemònic dels anglesos vers la política continental i marítima a Europa.

Considerades obres mestres de Maclise, aquestes colossals pintures murals foren àmpliament divulgades mitjançant gravats calcogràfics, dos exemplars dels quals formen part actualment de la col·lecció de l’Ateneu Barcelonès gràcies a la donació de Joaquim de Montaner.

En el marc de les campanyes napoleòniques, el 21 d’octubre de 1805 s’enfrontaren, prop del cap de Trafalgar, la flota britànica contra una coalició francoespanyola. El gravat que ens ocupa representa just el moment que l’almirall Horatio Nelson (1758-1805) cau mortalment ferit i és atès pels seus homes. Rigorosament documentat amb alguns dels supervivents de la batalla, el pintor irlandès organitza la composició centrant-la en la figura jacent de Nelson, a l’entorn de la qual diferents grups de combatents continuen la seva activitat. Poques hores després d’aquest luctuós succés, els anglesos aconseguirien el triomf absolut.

Tot i ser la victòria naval que motivà la definitiva renúncia napoleònica a la invasió de la Gran Bretanya, alhora que posà fre a la preponderància marítima francesa en benefici de l’anglesa, no es presenta mitjançant un llenguatge triomfalista, sinó al contrari. Les conseqüències traumàtiques del combat queden plasmades amb tota la seva cruesa en la descripció de l’atenció als ferits, i en l’escenificació de les diferents activitats de tots els combatents. D’altra banda, gràcies a la dedicació al gènere del retrat per Maclise, hi ha diversos personatges que es poden identificar
fàcilment, com el capità Hardy o el doctor Beatty.

Subirana Rebull, Rosa M. (Rosa Maria), 1948-