Exterior edifici

Exterior edifici de Margarita Andreu

Exterior edifici de Margarita Andreu.

La fotògrafa catalana Margarita Andreu (Cercs, 1953-2013) és una artista incombustible i versàtil que ha participat des de la dècada del 1980 en prop d’un centenar d’exposicions col·lectives i individuals, tant nacionals com internacionals. El seu treball es fonamenta en la investigació de l’espai, a partir d’una obsessiva recerca fotogràfica que porta l’artista a capturar amb la seva càmera imatges del seu entorn més immediat, experiències urbanes que, per diversos motius, li criden l’atenció. Així, exteriors d’edificis, construccions, estructures temporals de suport publicitari, portes automàtiques, museus, oficines, aeroports o escenaris urbans amb ordenacions significatives són immortalitzats amb el seu objectiu fotogràfic. Tot plegat, imatges que adquireixen una nova dimensió una vegada han estat processades i transformades a partir de la mirada personal de l’artista que, emprant una càmera tradicional no digital i abstenint-se sempre de fer cap muntatge previ ni cap manipulació posterior, mostra a l'espectador un senzill moment de contacte vivencial.

Les relacions entre la llum i l’espai, el buit i el ple, el color i la transparència són alguns dels principals eixos d’investigació del treball de Margarita Andreu, als quals recentment també ha incorporat la fascinació pels materials, tal com es pot apreciar en la fotografia propietat de l’Ateneu –en la qual retrata les obres per a l’ampliació del Museu Reina Sofía de Madrid– i en la sèrie dedicada a les piscines, el seu descobriment arquitectònic més recent.

Igualment, també és interessant assenyalar que, tot i retratar entorns sovint molt freqüentats, les seves fotografies gairebé mai no inclouen la figura humana. No obstant això, a vegades utilitza, com és cas de l’obra Exterior edifici, un subtil joc de reflexos a partir de vidres o superfícies reflectants que comuniquen l’element retratat amb l’espai circumdant.

Triadó, Xavier